• Mine kaubale poodi järgi ja säästa transpordilt
  • Tasuta kojutarne tellimustele alates 80 EUR
  • Osta järelmaksuga

Alusta uut aastat puhta koduga. Kõik Biotos tooted -30%

Kuivatatud puuviljad külmemateks päevadeks

Kuivatatud puuviljad külmemateks päevadeks

Kas sulle meeldivad puuviljad? Viimastest suvepäevadest on jäänud kätte arvatavasti supermaitsvaid ja täiesti valmis puuvilju ning sa soovid, et võiksid neid talv läbi nautida. Miks mitte proovida puuvilju kuivatada, et neid ka külmemateks päevadeks jätkuks? See on lihtne ja sul ei pea isegi mingeid spetsiaalseid seadmeid olema!

Kas sulle meeldivad puuviljad? Viimastest suvepäevadest on jäänud kätte arvatavasti supermaitsvaid ja täiesti valmis puuvilju ning sa soovid, et võiksid neid talv läbi nautida. Miks mitte proovida puuvilju kuivatada, et neid ka külmemateks päevadeks jätkuks? See on lihtne ja sul ei pea isegi mingeid spetsiaalseid seadmeid olema!

Samm nr. 1: Milliseid puuvilju tahaksid kuivatada?

Vastus on üpris lihtne: vali oma lemmikud. Kui sa pole kindel, milliseid puuvilju valida, siis pakume sinu abistamiseks välja mõned soovitused. Kõige populaarsemaks valikuks on aprikoosid, õunad, banaanid, marjad, kookos ja ploomid, kuid võid proovida kuivatada ka kirsse, viigimarju, kiivisid, mangosid, nektariine, papaiat, virsikuid, pirne või ananassi. Kõik sinu suvised lemmikpuuviljad on olemas ka külmemateks päevadeks!

Samm nr. 2: Vali parimad kandidaadid

Kui soovid, et kuivatatud puuviljad oleksid väga head, pead alustama suurepärase värske puuviljaga – see on ju üpris loogiline, kas pole? Puuvili, mida soovid kuivatada, peab olema värske, mitte liiga valmis, kahjustusteta ja plekkideta. See tähendab, et sa ei saa kuivatada puuvilja, mille kaks nädalat tagasi ostsid ja seejärel unustasid – esmaklassilisteks tulemusteks on tarvis esmaklassilist algmaterjali.

Samm nr. 3: Viiluta ja koori

Nüüd on aeg puuvili kuivatamiseks ette valmistada. Esmalt pese see põhjalikult puhtaks ja kontrolli, et see oleks tõesti piinlikult puhas. Eemalda plekid, südamik, kivid või varred.

Koorimisel oleneb kõik sellest, millist puuvilja sa kuivata soovid. Mõned puuviljad, näiteks virsikud, nektariinid ja õunad, kuivavad palju paremini ilma kooreta, seega tuleks nende koorimisele parasjagu aega pühendada. Lõika iga puuvilja alla ristikujuline lõige, aseta vili mõneks sekundiks keevasse vette ja kalla neile seejärel külma vett peale – koor tuleb niimoodi palju kergemini ära.

Nüüd on aeg hakata viilutama. Suurus ja kuju polegi eriti olulised, võid olla just nii loominguline (või igav), kui ise soovid. Kuid kõik tükid peaksid olema enam-vähem ühesuured, et nende kuivatamine võtaks sama palju aega.

Samm nr. 4: Anna neile täiuslik välimus

Poest ostetud kuivatatud puuviljad näevad väga ilusad ja maitsvad välja – võid ka kodus kuivatatud puuviljadele sama meeldiva välimuse anda, kasutades selleks aga oluliselt vähem lisaaineid. Kui puuvili on kooritud ja tükkideks lõigatud, siis leota seda 10 minutit sidrunimahla ja vee segus, seejärel võta puuviljatükid vedelikust välja ja kuivata neid majapidamispaberiga.

Puuvilja leotamine sidrunimahlas (võid kasutada ka askorbiinhapet) ei lase puuviljal pruunikaks tõmbuda ning säilitab ka C-vitamiini; C-vitamiin läheb enamasti kuivatamisprotsessis kaduma, kuid niisugune eeltöötlus võimaldab seda vähemalt osaliselt säilitada.

Samm nr. 5: Kuivata puuvili

Puuviljade kuivatamiseks on palju erinevaid mooduseid, kuid kõige kiirem ja lihtsam viis on kasutada selleks ahju. Kui kuivatad puuvilju suvel, võid seda ilmselt õues teha, kuid selleks on vaja, et õues oleks 30 °C sooja ja madal õhuniiskus ning selleks kulub vähemalt paar päeva. Võid kasutada ka spetsiaalset elektrilist dehüdraatorit, aga kui sa ei plaani puuvilju tihti kuivatada, võib selle seadme soetamine olla üpris mõttetu ja kallis.

Puuviljade ahjus kuivatamiseks kuumuta ahi 50 kraadini, pane küpsetusplaadile küpsetuspaber ja puuviljad selle peale. Vaata, et puuviljatükid ei puutuks üksteise vastu, ja aseta küpsetusplaat ahju. Jäta ahju uks veidi irvakile, et aur välja pääseks.

Puuviljade kuivatamine võtab üsna kaua aega, kuid täpne aeg oleneb konkreetsest puuviljast. Ploomide, pirnide, virsikute, banaanide ja õunte kuivatamine võtab umbes 6 tundi, viinamarjade kuivatamine 8–10 tundi ning kirsside, maasikate ja aprikooside kuivatamiseks kulub umbes 12 tundi.

Samm nr. 6: Säilita õigesti

Puuviljad on nüüd kuivatatud ja kui tahad neid võimalikult kaua nautida, peaksid nende säilitamisele erilist tähelepanu pöörama. Esmalt lase neil mõnda aega lihtsalt olla, nii eraldub neist viimnegi niiskus. Lase neil veel mõned päevad kuivada; pea meeles puuvilju aeg-ajalt segada.

Kui kuivatatud puuvilju säilitama hakkad, siis kasuta kindlasti õhukindlat säilitusanumat ja ära unusta kuivatatud puuvilju otsese päikesevalguse eest hoida. Hoia säilitusanumaid jahedas ja pimedas kohas; võid puuvilju ka külmutada, kuid need peavad olema täiesti õhukindlas anumas ja sügavkülmik peab olema piisavalt külm, et puuviljad ei rikneks.

 

Pilt: daveywaveyfitness.com

  • Erinevad maksemeetodid
    Maksta saad ülekannega internetipanga kaudu, Visa ja Mastercard krediitkaartidega, Liisi järelmaksuga ja sularahas kauba kättesaamisel.
  • Raha tagasi lubadus
    Kui sulle mingil põhjusel meie tooted ei meeldi, saad neid tagastada originaalpakendis 14 päeva jooksul peale ostu sooritamist. Kehtib ainult e-poes!
  • Helista meile!
    Kui sul on küsimusi või vajad abi ostu sooritamisel, helista meile telefonil 6 511 067 ja me aitame sind meeleldi!
  • 100% turvaline
    Studio Moderna e-poed on Eesti E-kaubanduse Liidu poolt tunnustatud turvaliseks ostukohtadeks. Me hindsame Sinu privaatsust.

Top Shop Eesti

Top Shopi e-pood. Tuntud kaubamärgid: Delimano, Dormeo, Walkmaxx, Wellneo, Liveactive. Siin leiate magamistoa- ja köögikaubad, spordi- ja vabaajakaubad, jalatsid ja riided ning palju muud.
Liitu meie uudiskirjaga